Barion Pixel

Rólunk

Tánciskolánk

Tánciskolánkat 2012-ben alapítottuk. Alapító tanáraink Zimborán Gábor, Jakubek Dorottya, Gyulai Júlia és Székács Zsófia voltak. A cél egy olyan intézmény létrehozása volt, ahol az ír tánc magas szintű oktatása megvalósulhat, és amely az ír kultúra egyik fellegvára lehet ma Magyarországon.

Julcsi és Zsó helyett ma már Cini és Adri tanítanak velünk, de ez a cél egy cseppet sem változott azóta.

Táncóráinkon alapos bemelegítés után mind a sztepp, mind a light technikákat a „nullakezdő” szinttől a leghaladóbb szintekig tanítjuk. Rengeteg koreográfiát tanítunk az ír rendszernek megfelelően, táncosaink megtanulják felismerni a különféle ír zenéket, eltáncolni a jellegzetes táncokat, miközben a testtudatuk, az izomzatuk és a ritmusérzékük is folyamatosan fejlődik. Nem is beszélve a memóriájukról, hiszen ennyi koreográfiát fejben tartani nem kis munka 🙂

Egy tanévben általában egy vagy két táncbemutatót tartunk (amikor nem húzza keresztül a számításainkat egy járványhelyzet), ahol táncosaink megmutathatják rokonaiknak, barátaiknak, ismerőseiknek, hogy mit tanultak nálunk az adott tanévben.

Minden évben tartunk nyári tábort immár törzshelyünkön, Somogydöröcskén. A nyári tábor során egy nap 5 órát táncolunk, és az ír tánc technikai fejlesztése mellett egyéb, kiegészítő órákat is kínálunk.

Ősszel és tavasszal hétvégi intenzív workshopokat tartunk, amelyek során reggeltől estig a táncteremben fejlesztjük tánctechnikai tudásunkat. 

Rendszeresen szervezünk utazást nemzetközi ír táncversenyekre is, ahol táncosaink kipróbálhatják magukat a nemzetközi ír táncos porondon is. Részt vettünk már világbajnoksági kvalifikáción, Európa-bajnokságon és világbajnokságon is, Európa számos országába eljutottunk ezeknek a táncversenyeknek köszönhetően (pl. Írország, Anglia, Skócia, Csehország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Ausztria, stb.).

Ezen kívül már öt alkalommal tudtunk nemzetközi ír táncversenyt rendezni Budapesten.

Tánctanáraink

Zimborán Gábor

Zimborán Gábor

TCRG

2000-ben kezdtem el táncolni, először egy amatőr táncegyesületnél, majd 2001 januárjától Ronan Morgan egykori Lord of the Dance táncos iskolájában folytattam táncos tanulmányaimat. 2002-től 2005-ig a tánciskola fellépőcsoportjával számos fellépésen és pár külföldi táncversenyen is részt vettem. 2006-tól tanítok, kezdetben a CLRG, majd a WIDA nemzetközi táncszövetség tagjaként. 2015-ben az írországi Ashbourne-ben sikeres ír tánc tanári vizsgát tettem, így most már a nevem után írhatom: TCRG 🙂 Amikor nem táncot tanítok, akkor a következő vagyok: régész, kulturális rendezvényszervező pl. a budapesti Szent Patrik napi felvonulás és fesztivál zenei programszervezője, ír és skót zenész. Az ír és skót zene és tánc iránti töretlen lelkesedésem még középiskolában kezdődött, és azóta is tart.

Zimboránné Jakubek Dorottya

Zimboránné Jakubek Dorottya

2005-ben kezdtem az ír táncot. Először heti egyszer jártam, és csak 3 évvel később kerültem Gábor akkori iskolájába, a Blackbirdbe. Ekkor derült ki, hogy minden, amit addig tanultam, kuka 🙂2012-ben már együtt alapítottuk meg a Közép-európai Ír Tánc Akadémiát.
Gábor vezetése alatt mára már több, mint 20 táncversenyen vettem részt, köztük három világbajnokságon (legjobb eredményem a 7. helyezés), és két Európa-bajnokságon (legjobb helyezés 11.).
Részt vettem több külföldi ír tánc tanári workshopon, valamint a TCRG vizsga 4 részéből az 1. részt már letettem. Hosszútávú célom az ADCRG képesítés (azaz, hogy táncversenyeken bíró legyek).Emellett igazi ír rajongó vagyok, az ELTE Bölcsészkarán Anglisztika szakon belül Ír tanulmányok szakirányon szereztem a mesterszakos diplomámat.

Czinege Ádám

Czinege Ádám

2007-ben a Blackbird ír tánc iskolában kezdtem az ír táncot, majd a Közép-európai Ír Tánc Akadémia diákja, később tanára lettem. Táncoltam továbbá a Coincidance táncszínházban (nemzetközi szinten eljutottunk: Szarajevó, Olaszország, Németország, Dánia) közel 3,5 évet. Jelenleg az Erin ír tánc együttes tagja vagyok.Pályafutásom során rengeteg különböző táncstílussal megismerkedtem (hip-hop, modern, jazz, balett, akrobatikus rock’n’roll, néptáncok – magyar, ír, moldvai, skót). Ezen műfajokban a különféle zenéket, ritmusokat, koreográfiákat szeretem, ugyanakkor mindezek ismeretében a legkedvesebb számomra az ír, a maga zenéjével, lüktetésével, ami legtöbbször vidám, néhol viszont magával ragadóan szomorú. Távlati célom minél több lelkes táncolni vágyót megismertetni az ír tánccal, tanítani és fejleszteni a lehető legjobbra.

Kodak Adrienn

Kodak Adrienn

2003-ban kezdtem ír táncolni Fehérváron, az ottani évek alatt szerettem bele teljesen a műfajba és a színpad világába. 2012-ben a budapesti Közép-európai Ír Tánc Akadémiára kerülve aztán kitárult előttem az ír táncos világ: rengeteg új tudás, lépés és élmény várt. Részt vettem néhány táncversenyen, amiken többek között egy championship 1. helyezést is sikerült elérnem. 6 évig voltam a Coincidance táncszínház táncosa, ahol kortárs-ír tánc előadásokkal több színházat és kontinenst is bejártunk. Bár évekig néptáncoltam, tanultam társastáncot, klasszikus balettet, jazzt és más kortárs és modern táncokat is, mégis az ír tánc maradt meg örök szerelemnek. A mozgás örömét, a zene és a ritmus összhangját, kreativitást, a tudás megosztását és barátokat jelent nekem. Amikor pedig nem tanítok vagy táncolok, akkor humánkineziológus-manuálterapeutaként és funkcionális trénerként működöm.

Táncterem

Táncóráinkat egy 2. emeleti, jól szellőztethető, 100 négyzetméteres, nagy belmagasságú, tükrös táncteremben tartjuk. A tánciskolánkhoz tartozik egy előtér, egy iroda, egy kézmosócsap, valamint fiú- és lányöltöző. A Jurányi ház folyosójáról nyílik a mosdó és a zuhanyzó.

A tánctermet kifejezetten ír tánchoz építettük – a padlója speciális rétegekből áll, amely egyrészt jó hangzást biztosít a kopogáshoz, másrészt kíméli a táncosok lábát, tompítja az ugrálásból való visszaérkezést. Teljes felülete balettszőnyeggel fedett.

A táncterem bérelhető is, a „Kapcsolat” menüpont alatt lehet érdeklődni terembérlés ügyben.