Barion Pixel

Ír tánc

Miért ír tánc, és miért nem ír sztepp?

Azért hívjuk ír táncnak, amit csinálunk, mert a sztepp szót kifejezetten a kopogással párosítják az emberek. Mi ennél többet csinálunk: a ritmusos, kopogós, szteppcipős tánc csak egy alfaja az ír táncnak. Mi foglalkozunk az ún. light táncokkal is (amely egy fajta dinamikusabb „balett”), illetve a csoportos céili táncokkal, és a hagyományosabb sean nós-sal is.

Miben más, mint az amerikai sztepp?

Az amerikai sztepp – bár abban is a „cipővel kopogunk a padlón” a legjellemzőbb aspektus – számos dologban különbözik az ír sztepptől. Bár vannak hasonló mozdulatok, esetleg ritmusok, de a zenei világ, a hangsúlyok, illetve maga a tánc szabályrendszere teljesen más – az ír tánc egy feszesebb, szabályosabb forma, ahol a láb kifordítása, keresztezése szigorúan hozzátartozik a tánc kivitelezéséhez. Eközben az amerikai sztepp egy jóval szabadabb (bár semmivel sem könnyebb!) táncforma. A két táncban a használt cipő is különbözik: az amerikai szteppcipőnek fém talpa van, míg az ír szteppcipő fa hangzóelemekkel rendelkezik.

Én csak kopogni akarok. Meg kell tanulnom mást is?

Általában már az első órán adunk egy kóstolót a szteppből. Viszont nem korlátozzuk magunkat csak a szteppre – fontos, hogy a light technikák megalapozzák a mozdulatokat, ritmusokat a sztepphez. Lehet, kívülről nem így tűnik, de sok az átfedés a kettő között – segíti a kettő egymást, kiegészítik egymást.

Honnan származik az ír tánc?

Az ír tánc – bármilyen meglepő is – Írországból származik. Sokféle legenda kering az eredetéről – például, hogy azért szorították le a karjukat, hogy az angol katonák ne lássák az ablakon keresztül, hogy táncolnak (ami akkoriban be volt tiltva). Bármi is legyen az igazság, azt tudjuk, hogy utazó táncmesterek járták az országot, és tanították városról városra járva az érdeklődőket.

Hogyan lett közismert?

A Lord of the Dance, illetve a Kelta Tigris időszaka az ír kultúra soha nem látott terjedését hozta el. Elterjedése mégis Amerikából indult. Az 1800-as évek közepén, a Nagy Éhínség idején rengeteg ír emigrált Amerikába, és ezeknek az íreknek a leszármazottjainak köszönhetjük, hogy mára már óriási fesztivál lett a Szent Patrik napi ünnepségekből. Valamint itt, Amerikában született Michael Flatley is, aki a Riverdance és a Lord of the Dance által vált az ír tánc legismertebb alakjává.

Ma már gyakorlatilag minden európai országban található ír tánc iskola, de a világ legtöbb pontján szintén találunk – Ausztrália, Új-Zéland, Hong Kong, Japán, Dél-Afrika, Kanada, Dél-Amerika…

Oldalunkon cookie-kat használunk

Kérlek jelezd, hogy elfogadod-e az oldalunkon lévő nyomkövető cookie-k használatát! El is utasíthatod, és persze ebben az esetben is megnézheted az oldalt anélkül, hogy harmadik fél részére kerüljenek küldésre adatok (bár ebben az esetben nem biztos, hogy minden megfelelően fog működni).